Proiectul „Banii Publici sunt și Banii Mei!”

Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice implementează, începînd cu 1 aprilie 2015, şi pînă la 31 martie 2017, un proiect ce vizează monitorizarea achiziţiilor publice, cu titlul „Banii Publici sunt si Banii Mei!”, finanţat de Uniunea Europeană și NED. În cadrul proiectului vor fi monitorizate achiziţiile efectuate de 30 de agenţii contractante din ţară. Douăzeci dintre acestea vor fi din afara Chişinăului, şi urmează a fi monitorizate de către 10 organizaţii  neguvernamentale locale.    

Scopul proiectului

Scopul general a proiectului este creșterea capacității societății civile de a monitoriza utilizarea banilor publici , în particular a achizitiilor publice

Scopurile specifice a proiectului sunt:

  • A spori activismul civic și a mări capacitatea societatii civile locale de a monitoriza cheltuielile publice, în rezultat solicitînd o mai mare responsabilizare a instituțiilor publice.
  • A spori eficiența și transparența procesului de achiziții publice și a promova responsabilitatea sectorului public
  • A spori gradul de informație despre cheltuielile publice. 

Proiectul cuprinde un set de activități de monitorizare civică combinate cu investigații jurnalistice. Jurnaliștii de investigație vor lucra în echipă cu monitorii pentru a identifica și dezvălui cazurile de rezonanță în fraudarea achizițiilor publice.