You are currently viewing 2% pentru AGER

2% pentru AGER

Prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit pentru AGER ne vei susține în activitatea noastră de monitorizare a sectorului public și promovare a principiilor de bună guvernanță!

IDNO: 1012620000563

CE REPREZINTĂ MECANISMUL 2%?

Prin intermediul acestui mecanism, contribuabilul persoană fizică care nu are datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare este în drept de a desemna un cuantum procentual de până la 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către organizațiile necomerciale de utilitate publică, cultele religioase și părțile componente ale acestora.

Persoanele fizice pot desemna 2% în fiecare an, odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit în perioada 1 ianuarie- 30 aprilie.

DE CE SA DIRECȚIONEZI 2%?

  • Nu cheltuiești nimic din banii proprii;
  • Vei contribui la eficientizarea cheltuirii banilor publici;
  • Vei susține eforturile AGER în monitorizarea sectorului public (inclusiv a felului cum este cheltuit bugetul public).

Pentru mai multe detalii, vezi rapoartele noastre anuale de activitate și fă cunoștință cu proiectele pe care le implementăm la moment.

Desemnarea procentuală nu este o donație!

După cum am menționat anterior, desemnarea procentuală 2% se face din suma impozitului pe venit, de către o persoană fizică, în bugetul de stat. Redirecționând 2%, persoana nu cheltuiește nimic din resursele financiare proprii. Dacă decide să redirecționeze 2% către o organizație, înseamnă că în bugetul de stat vor ajunge doar 98% din suma impozitului pe venit, și nu 100%.

Desemnarea procentuală de 2% se calculează din impozitul veniturilor din salariu, veniturilor din dobânzi şi/sau veniturilor din prestarea serviciilor, obținute în anul precedent.

CUM POȚI DIRECȚIONA 2%?

Pentru a direcționa 2%, trebuie să urmezi acești pași:

  • Să depui declarația cu privire la impozitul pe venit în termen;
  • Să achiți integral și în termen impozitul pe venit declarat.

Poți direcționa 2% doar către 1 organizație din Lista beneficiarilor desemnării (Pentru a vizualiza această listă, accesează AICI.)

Pentru mai multe informații despre cum se completează și cum se depune formularul declarației cu privire la impozitul pe venit, accesați AICI.