You are currently viewing Și din nou ….despre automobile personalizate

Și din nou ….despre automobile personalizate

Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii a Consiliului Municipal Chișinău a anunțat, de curând, o procedură de achiziționare a unui automobil de serviciu. Specificațiile tehnice sunt foarte detaliat descrise, pe alocuri chiar prea exact. Deși fiecare specificație luată în parte, nu este neapărat una restrictivă, când le combinăm pe toate (sau cel puțin cîteva dintre acestea), vom vedea că o singură marcă de mașină se poate încadra, și anume Skoda.

O scurtă analiză a pieței de mașini disponibile în Republica Moldova ne arată că la o capacitate de 1,2 – 1,4, la prețul estimativ de 350 000 lei, doar Skoda Octavia propune și o putere maxima de cel puțin 150 CP. Asta fără a mai intra în detalii referitoare la argumentarea alegerii unui model Hatchback sau Universal (de ce nu Sedan?) sau a necesității unui Radio cu MP3 player ecran Touch Screen cu (…) minim 8 difuzoare. Un alt criteriu care indică adițional asupra opțiunii Skoda dorite de autoritatea contractantă, este termenul de garanție solicitat de minim 4 ani sau 100,000 km. Majoritatea companiilor oferă, pentru piața noastră, o garanție maximă de 3 ani/100,000. Excepție face Kia motors, care oferă o garanție de 5 ani/100,000. 

Dat fiind faptul că termenul limită de depunere a ofertelor a expirat, putem verifica și dacă se confirmă studiul nostru. O singură ofertă a fost depusă, de către DAAC-Auto SRL, pentru modelul Skoda Octavia.

Suntem siguri că Skoda este un automobil bun, ca și raport preț-calitate, însă, conform legislației în vigoare, dar și bunelor practici internaționale, autoritatea contractantă trebuie să asigure participarea tuturor operatorilor economici interesați, la procedura de achiziție publică, fără a îngrădi aceasta prin elaborarea unor specificații restrictive.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.