You are currently viewing Seminar informativ privind monitorizarea achizitiilor publice

Seminar informativ privind monitorizarea achizitiilor publice

Reprezentanti ai 18 organizatii neguvernamentale din Balti, Cahul, Soroca, Ialoveni, Leova, Orhei, Rascani, Ungneni, Straseni, Telenesti, Cimislia, Criuleni si Chisinau au participat la seminarul informativ privind procesul de monitorizare a achiziţiilor publice, desfasurat de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM).

Seminarul informativ face parte din Campania „Banii publici sunt şi banii mei!”, care a demarat la 1 aprilie 2015 şi va dura până la 31 martie 2017. În cadrul campaniei vor fi monitorizate achiziţiile efectuate de 30 de agenţii contractante din ţară. Douăzeci dintre acestea vor fi din afara Chişinăului, şi urmează a fi monitorizate de către organizaţii neguvernamentale locale. Un grup de jurnalisti de investigatie va realiza investigatii jurnalistice pe cazurile problematice, scheme de coruptie, conflicte de interese, cazuri de trafic de influenta, favoritism si altele depistate in procesul de achizitii publice.

Participantii la seminar au fost informati despre concursul de granturi ce va fi lansat în timpul apropiat pentru organizaţiile neguvernamentale, care vor monitoriza achizitiile publice si vor desfasura campanii de advocasy pentru a incuraja cetăţenii să monitorizeze procurările ce se fac din bani publici, cum sunt gestionate contractele pe bani publici si pentru a face presiuni asupra autorităţilor publice ca să transparentizeze procesul de achiziţii publice.

Campania „Banii publici sunt şi banii mei!” este desfăşurată de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.