You are currently viewing O companie din Lituania va alimenta elevii din Chișinău? Este potențial cîștigător a contractelor de zeci de milioane de lei

O companie din Lituania va alimenta elevii din Chișinău? Este potențial cîștigător a contractelor de zeci de milioane de lei

La finele anului 2018, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a anunțat două proceduri de achiziție publică pentru servicii de alimentare a elevilor, cu valoarea estimată totală de peste 25 milioane lei fara TVA:

Achizițiile date au loc prin procedura de Licitație deschisă fără licitație electronică, iar termenul de deschidere a ofertelor a fost exact în ziua de Crăciun pe stil vechi – 07.01.2019, ora 00:00. 

„Tradițional” la achizițiile publice respective participau companiile locale care au împărțit piața și depuneau unicele oferte, care coincideau pină la bănuți cu valorile estimative anunțate, și desigur obțineau contractele respective. Marea surpriză este prezența printre ofertanți a unei companii străine necunoscute pe piața locală – LLC „PONTEM”, adresa juridica Lituania, Vilniuts City, Str. Naugarduko 102, IDNO 221412030. Potrivit paginii web oficiale, compania este specializată în oferirea serviciilor de alimentare, inclusiv pentru copii și elevi, are o experiență mare în domeniu și deține o companie fiică în țara vecină – Ukraina. 

Ofertele depuse de compania LLC „PONTEM” sunt cu cîteva sute de lei mai mici decît ofertele depuse de companiile locale, care concid exact cu valorile estimative anunțate.Astfel, compania lituaniană are șanse mari să obțină contracte de cîteva zeci de milioane de lei:

„În serviciile de alimentare pentru instituțiile de educație din mun.Chișinău lipsește concurența reala, iar  95% din piața acestor servicii este împărțită între 5 întrepriinderi mari de alimentație publică. Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuriile copiilor, prin asigurarea concurenței. Astfel, ca rezultat al monitorizării a 3 licitații publice de achiziționare a serviciilor alimentare cu suma totala de peste 70 000 000 lei, pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini, a fost propusă doar cite o singura oferta” – se menționa în luna februarie 2018 într-un raport prezentat în cadrul proiectului „Banii publici sunt şi bani mei”, implementat de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), cu susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED), unde AO Părinți Solidari, în calitate de parteneri, au monitorizat procedurile de achiziții publice din cadrul Direcțiilor Educație Tineret și Sport  din mun.Chișinău.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.