You are currently viewing Masa rotundă privind rezultatele monitorizării Achizițiilor Publice din satul Colonița și comuna Grătiești

Masa rotundă privind rezultatele monitorizării Achizițiilor Publice din satul Colonița și comuna Grătiești

Rezultatele monitorizării Achizițiilor Publice din satul Colonița și comuna Grătiești au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanților ambelor primării și consiliilor locale.

Olesea Stamate (AGER) a prezentat succint informații despre proiect și primele rezultate obținute. Despre situația achizișiilor publice din s. Colonița a vorbit Valeriu Ciorbă (portalul www.colonita.eu). Iar despre situația din c. Grătiești a vorbit Maria Boico (AO ”Generația Mea”).

Au fost prezentate și discutate subiecte ce țin de transparența foarte redusă a procedurilor de Achiziții Publice desfășurate de către Autoritățile Publice Locale. Cu toate că declară că sunt transparente, practic foarte rar, primăria Colonița și Grătiești informează locuitorii despre concursurile de achiziții publice, rezultatele deschiderii ofertelor prezentate la concursuri, evaluările ofertelor și cine sunt cîștigătorii concursurilor, etapele de efectuare a lucrărilor sau de livrare a bunurilor, actele de recepționare a lucrărilor sau bunurilor.

Un alt subiect discutat intens a fost banuiala precum că ar utiliza mita („otkat-urile”) în procedurile de achiziții publice. Banuiala dată este bazată pe transparența foarte redusă a APL-urilor și reticența cu care oferă informații publice referitoare la procedurile de achiziții. Folosind rezultatele unui studiu recent care spune că „Otkat-ul de 10-20% din valoarea contractului în achizițiile publice este cel mai frecvent”, în cazul primăriei Colonița putem presupune un otkat de cca. 1 500 000 lei. Calculele sunt următoarele: Bugetul public al satului Colonița executat în 2015: 19 371 700 lei. Estimăm suma de 15 000 000 lei valorificată prin proceduri de achiziții publice. La valoarea otkatului de 10% se obține suma de 1 500 000 lei.

Componența grupurilor de lucru pentru achiziții și a lipsa specialiștilor din cadrul primăriilor a fost un alt subiect adus în discuție. Cel ma des, unii angajați ai primărilor, fără studii și calificările necesare, sunt cei care elaborează caiete de sarcini complexe. Acest lucru, intnționat sau nu, deseori duce la majorarea valorii contractului, adică la chelturea mai multor bani publici.

Evenimentul a avut loc în data de 15 aprilie 2015 și a fost organizat de către AO ”Generația Mea” în parteneriat cu Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și este parte a proiectului „Banii Publici sunt și Banii Mei!”.

Sursa Anticoruptie.md