You are currently viewing Campania ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”a fost lansată pe 16.09.2015 la Chișinău

Campania ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”a fost lansată pe 16.09.2015 la Chișinău

Două organizații neguvernamentale – Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) au lansat miercuri, 16 septembrie, Campania de monitorizare a achizițiilor publice „Banii Publici sunt și Banii Mei”!  Proiectul este susținut de Uniunea Europeană și cofinanțat de National Endowment for Democracy.

În cadrul campaniei vor fi monitorizate achizițiile publice efectuate de 30 de autorități contractante din țară. Douăzeci dintre acestea vor fi din afara Chișinăului și urmează a fi monitorizate de către organizații neguvernamentale locale. ONG-urile vor desfășura campanii de advocacy pentru a încuraja cetățenii să urmărescă felul în care se fac procurările din banii publici și să facă presiuni asupra autorităților pentru ca acestea să asigure transparență în procesul de achiziții publice.

Totodată, un grup de jurnaliști va realiza investigații jurnalistice pe scheme de corupție, conflicte de interese, cazuri de trafic de influență, favoritism și alte ilegalități depistate în procesul de achiziții publice. 

La conferință de lansare a proiectului au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Agenției de Achiziții Publice, Curții de Conturi, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Asociației Presei Independente. 

Participanții la eveniment au discutat despre contextul actual al achizițiilor publice din Republica Moldova, constatările Curții de Conturi pe marginea achizițiilor publice, dificultățile în depistarea și sancționarea cazurilor de fraudare a achizițiilor publice, precum și despre experiența societății civile în monitorizarea utilizării banilor publici.

Potrivit Corneliei Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, societatea civilă și jurnaliștii trebuie să se implice mai activ în monitorizarea gestionării banilor publici, astfel încît autoritățile în domeniu să asigure maximum de transparență și corectitudine.

„Curtea de Conturi a evedențiat în repetate rînduri probleme serioase în procesul de achiziții. Cu toate acestea, deciziile curții au caracter de recomandare, investigarea fraudelor fiind la discreția organelor competente”, a menționat Cornelia Cozonac. 

Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a precizat că proiectul își propune să sporească activismul civic și să consolideze capacitatea societății civile de a monitoriza cheltuielile publice. 

„În ultimii cîțiva ani am observat o serie de investigații serioase efectuate de jurnaliștii de investigație, din păcate însă, acțiuni ale organelor de drept în urma acestora observăm mult mai rar. Societatea civilă trebuie să treacă de la etapa de „constatare/recomandare”, la etapa de exercitare a presiunii asupra organelor responsabile, prin campanii eficiente de advocacy, astfel încît acestea să reacționeze la aceste constatări prin inițierea dosarelor penale și ulterior pedepsirea persoanelor vinovate de utilizarea defectuoasă a Banilor Noștri”, a menționat Olesea Stamate.

Campania „Banii Publici sunt și Banii Mei”! a demarat la 1 aprilie 2015 și va dura pînă la 31 martie 2017.