Alegeri «de milioane» în interesul cetățeanului

În luna decembrie 2018, Comisia Electorală Centrală, a desfășurat o procedură de achiziție publică pentru procurarea camerelor video pentru sistemul de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Valoarea estimativă a achiziției este de 10 milioane lei (fără TVA).

În cadrul procedurii au fost depuse două oferte. Prima ofertă, a companiei Rapid Link SRL, în valoare de 9,838,250.00 MDL, iar a doua, a companiei Victiana SRL, în valoare de 9,970,500.00. Cîștigătoare a fost desemnată prima, și cea mai mică ofertă, propusă de Rapid Link SRL. Amintim că această companie a mai câstigat recent un contract cu statul, în valoare de 18,2 milioane lei, cel privind aprovizionarea cu bunuri de primă necesitate a nou-născuților, domeniu în care nu este specializată, după cum au evidențiat și jurnaliștii de la mold-street.

Analizînd documentele depuse de ambii ofertanți, am observat că  aceeași eroare este prezentă în același document la ambele companii. Astfel, în formularul 4.2. Specificații de preț, termenul de livrare este indicat în ambele cazuri 31.01.2018, în documentele de licitație fiind specificată data solicitată 31.01.2019. Am presupus că această dată ar fi putut figura în modelul de formular propus de către autoritatea contractantă (documentația standard), și ambele companii ar fi omis sa corecteze anul. Însă în documentația standard acest cîmp era necompletat, cum și trebuia să fie. De unde a apărut eroarea identică în același formular la două companii diferite, rămîne doar să presupunem. Contractul, însă, încă nu este publicat pe mtender.gov.md, astfel încît nu putem verifica dacă în contract, cel puțin, datele au fost introduse corect.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.