Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

O nouă lovitură pentru MTender: revenim la achiziții pe sub masă?

Stamate Olesea | Sâm, 03/09/2019 - 15:38

La 7 martie curent, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii 131 privind achizițiile publice. Aceste modificări scot achizițiile de medicamente și dispozitive medicale, desfășurate de autoritatea central de achiziții, din sfera de acțiune al SIA RSAP MTender, pină la 1 ianuarie 2021. Astfel, achizitii de miliarde devin din nou, netransparente. Tocmai aceste proceduri sunt și printre cele mai contestate la ANSC. Termenul de suspendare a utilizării MTender pentru aceste proceduri, conform proiectului adoptat, este 1 ianuarie 2021.

Ne interesează, în mod particular, cîteva aspecte cu privire la acest proiect de lege:

1)      De ce acest proiect a fost votat în grabă, prin asumarea răspunderii Guvernului, și cu evitarea tuturor normelor privind transparența decizională? Or, acesta nu a putut fi găsit nici pe pagina Ministerului Finanțelor, nici pe particip.gov.md.

2)      De ce nu este însoțit de o notă informativă, care să explice necesitatea acestui proiect? Astfel, lasă loc de interpretare. În cazul în care necesitatea rezidă în careva dificultați de desfășurare a acestor achiziții prin sistemul MTender, de ce termenul de suspendare a fost setat pentru tocmai 1 ianuarie 2021?

 

Totodată, o profundă îngrijorare trezește modul în care Guvernul încalcă, în mod repetat, normele privind transparența decizională. Amintim că la data de 29 ianuarie 2019, pe pagina Ministerului Finanțelor, a fost publicat un proiect de Hotărîre de Guvern privind modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 705 din 11.07.2018 cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender), cu termen pentru colectarea opiniilor, pînă la 13 februarie 2019. A doua zi, la 30 ianuarie 2019, acest proiect este inclus pe agenda ședinței Guvernului, și votat în consecință.